Jouw persoonlijke weerbericht

Er is het afgelopen jaar veel gebeurd en veranderd door Corona, oók voor kinderen. Des te belangrijker om eens stil te staan bij hoe het nou met JOU gaat? Hoe voel JIJ je vandaag? Daarom een leuke kinder- en tieneryogales; over emoties. 

De kinderen leerden dat emoties zijn als het weerbericht: ze veranderen telkens, kunnen net zo wisselvallig zijn én ze gaan ook altijd weer voorbij! Door yoga leren we om ons niet te verzetten tegen bepaalde 'buien', leren aanvoelen dat ze er wel zijn en dat dat ook mag, maar dat we niet zelf die emoties zíjn.

Deze yogales start met het trekken van een kaartje van de 'weerberichtjes': welk weertype herkennen de kinderen bij zichzelf van binnen en waar voelen ze dit? Bv. een donderwolk als je heel boos bent of zonnig weer als je blij bent.

Vervolgens maken we onszelf even helemaal stil van binnen om te ontdekken hoe we ons voelen van binnen. Wat voor weer is het daar? Is het ontspannen en zonnig, of voelt het als zwaar bewolkt, of mistig, of misschien stormt het er wel? We merken op hoe het van binnen voelt, en hoeven hier niks aan te veranderen, we weten dat elke bui vanzelf voorbij gaat, hoe fijn is dat? Mijn ervaring is dat kinderen hier heel goed in zijn, ze kunnen dit heel goed aanvoelen en verwoorden. We kleuren dan ook een smiley in op het smileyblad, wat aangeeft hoe wij ons NU voelen en welke kleur bij dit gevoel hoort.

 

Hoe voel jij je vandaag?

Wat voor weer is het bij jou van binnen?

 

Zoals altijd warmen we onszelf eerst op (o.a. met een zonnegroet en een gewrichtendans op de muziek van "Happy" om vervolgens yogahoudingen en oefeningen te doen bij de verschillende weerkaartjes.

  • donderwolk/bliksem: als je echt héeeel boos bent, is de houthakkers oefening fijn om even te ontladen
  • bewolking/mist:  soms voelt je hoofd wat wazig of loopt alle door elkaar, is het niet meer helder, dan zijn houdingen fijn die je kalmeren, angst verminderen en helpen bij vermoeidheid. Zoals de gesloten brug en dolfijnhouding.
  • storm: bij een storm van binnen is het goed als je weer rustig kunt worden, hiervoor gebruiken we onze ademhaling
  • zon achter de wolken: weet dat na elk buitje de zon weer tevoorschijn komt, ben dus mild en lief voor jezelf, dit kan met de sunburst en zeg in je hoofd tegen jezelf: Ik ben hou van mezelf -> zoals ik ben.
  • regenboog: een speciaal, blij gevoel: dat krijgen we bij duohoudingen, altijd leuk om samen yoga te doen
  • weermassage: massage vinden de kinderen altijd heel fijn om te geven en te ontvangen. Bij deze weermassage ervaarden ze hoe het voelt als de zon schijnt, regent, hagelt, bliksemt enz. Altijd een succes.

 

De les wordt afgesloten met het persoonlijk weerbericht (meditatie van Eline Snel), een fijne oefening om ook 's avonds voor het slapen gaan te doen, stil te staan bij hoe het met jou gaat! Heel belangrijk en waardevol als kinderen dit al jong leren. Bij de tieners deden we de gedachtenrivier meditatie, een goede manier om de bewolking in je hoofd weg te krijgen. En natuurlijk nog een creatieve verwerking a.d.h.v. de meditatie, het uiten van ons weerbericht.

Ik vind het zo mooi dat yoga kinderen leert om hun gevoelens op te merken, aan te voelen en te herkennen. Dat ze leren deze te benoemen, dat alle emoties er mogen zijn en dat ze leren om ze te uiten. Iets waar ze heel hun leven iets aan hebben!

Jouw emoties mogen er zijn, onthoud dat ze ook weer voorbij gaan!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.