Ontdek jouw kracht met kinderyoga!

De yogales is geen prestatie of wedstrijd. Iedereen doet wat hij/zij kan en mag zichzelf zijn!

 

Kinderyoga is voor kinderen van 5-10 jaar en elke yogales is opgebouwd rondom een thema. Voorbeelden zijn: de seizoenen, dieren, de natuur (zee, bos, jungle), indianen, kabouters, de boerderij, het circus, Afrika enz. Maar het kan ook een les zijn rondom de chakra's, of het thema dankbaarheid, moed, zelfvertrouwen, samenwerking. Oefeningen worden spelenderwijs aangeboden, passend bij de beleving van deze doelgroep. In een kinderyogales ervaren we zowel inspanning (door fysiek bezig te zijn), als ontspanning, waardoor het kind een balans leert vinden.

De lessen hebben een vaste opbouw, zodat het voor kinderen herkenbaar is, en zien er als volgt uit:

 

Intro:

Als je de klankschaal hoort worden we stil en begint de les. De kinderen mogen even wennen aan elkaar. Dit kan in een kringgesprek zijn dmv het trekken van een kaartje of de vertelsteen. Wie wil, mag wat vertellen en wie dat niet wil, die luistert mee. Ook wordt het thema van deze dag toegelicht.

 

Opwarming en gronding:

Door te bewegen op muziek of door een spel te doen schakelen we om van de hectiek van de dag naar de rust in dit uur. Ook maken we ons lijf lekker warm en wakker ter voorbereiding op de yogahoudingen.

 

Yogahoudingen:

Rondom het thema van de les doen we verschillende yogahoudingen. Vaak hebben de oefeningen met dieren of de natuur te maken. Bijvoorbeeld de zon of maan begroeten, stevig staan als een boom, de kathouding, sissen als een slang. Er zijn actieve, rustige en evenwichtshoudingen en ons lijf wordt er soepel en sterk van. Sommige houdingen doe je alleen, andere met z'n tweeën of soms met de hele groep. Je ademhaling ondersteunt de oefeningen.

 

Extra:

In elke les zijn er activiteiten rondom ademhaling en afwisselend een spel of oefening met massage, mindfulness, stiltespel, zintuigen (bv. proeven, ruiken, horen, zien), concentratie, vrij bewegen op muziek, samenwerking. Heel afwisselend dus.

 

Visualisatie / Ontspanning:

De les sluiten we af met een ontspanningsoefening in de vorm van een visualisatie of korte meditatie. Op ons matje kunnen we met een dekentje en kussentje heerlijk ontspannen, vaak op bijpassende muziek.

 

Afsluiting / Creativiteit:

We beëindigen we de les met een creatieve opdracht: het inkleuren van een mandala, vrij tekenen of iets knutselen aan de hand van ons yoga avontuur van die dag. Wat je maakt, neem je mee naar huis ter herinnering aan de le