Gedachtenkracht

Ken jij de kracht van jouw gedachten? Wist je dat ze zeer krachtig zijn? Hoe vaker je dezelfde gedachten tegen jezelf zegt, hoe meer ze de waarheid worden voor jou en jouw gemoedstoestand beïnvloeden. 

Iedereen heeft hier wel ervaring mee, zij het meestal in negatieve zin, met negatieve gedachten zoals: 'Het lukt me toch niet.' of 'Ik ben niet goed genoeg hiervoor.' 

Maar.... deze gedachtenkracht kunnen we ook inzetten en gebruiken in pósitieve zin, waardoor we onze gemoedstoestand positief kunnen beïnvloeden! Dit is iets wat we veelvuldig toepassen in de kinderyogalessen, waardoor kinderen hier al jong vertrouwd mee raken en dit automatisch integreren in hun leven.

Kinderen maken kennis met hun gedachtenkracht door middel van affirmaties, dat zijn korte krachtzinnen, die je hardop of in gedachten herhaaldelijk uitspreekt en die je gedachten positief beïnvloeden en versterken. Enkele voorbeelden van mooie affirmaties voor kinderen:

 

Ik ben helemaal goed zoals ik ben!

Ik ben rustig en vol zelfvertrouwen!

Ik weet dat ik het kan!

 

De kracht van affirmaties zit 'em in de herhaling; door dezelfde, krachtige zin dagelijks hardop te herhalen en daarbij het positieve bijbehorende gevoel op te roepen, te voelen, beïnvloedt je jouw onderbewustzijn en ga je daarnaar handelen! Hierdoor is het een effectief middel om jouw negatieve gedachtenpatronen om te zetten in positieve gedachten en acties. Dit krachtige middel kun je positief inzetten op tal van vlakken, zoals voor je schoolprestaties, je gezondheid, jouw welzijn, je relaties met anderen, jouw slaappatroon, je motivatie etc. etc.

 

Enkele voorbeelden van het toepassen van affirmaties in de kinderyogalessen:

  • Trekken van affirmatiekaartjes aan begin of eind van de les: een hoogtepunt voor kinderen, we bespreken dan even of dit kaartje bij je past en waarom of waarom niet. Vaak kunnen ze dit zelf heel goed uitleggen en verbanden leggen. In het halletje van de yogastudio ligt ook altijd een kaartenset klaar. Na afloop van de les, trekt bijna elk kind wel een kaartje en laat zijn/haar ouder een foto maken, om dit de rest van de week te onthouden.
  • Een houding bekrachtigen:  Bij het uitvoeren van yogahoudingen spreken we regelmatig een affirmatie hardop uit. Dit bekrachtigt het effect van de houding en kinderen leren er bekend mee te raken.
  • Visualiseren: dit is eigenlijk ook een vorm van affirmeren, een visualisatie is een gedachten verlevendigen door het voor je te zien, te beleven, te voelen. Het is een affirmatie met beelden. Het is wat topsporters ook toepassen voor belangrijke wedstrijden, ze zien zichzelf winnen. Voor kinderen ook toepasbaar voor spannende gebeurtenissen of een toets of examen!
  • Creativiteit: een kinderyogales wordt afgesloten met iets creatiefs; vaak gekoppeld aan een affirmatie die uit de les of de eindontspanning naar voren kwam
  • Yoganidra: tijdens elke yoganidra oefening, formuleer je jouw eigen Sankalpa, een krachtig voornemen. Dit is ook een vorm van affirmatie die in jouw onderbewustzijn als zaadje wordt geplant en na herhaling realiteit wordt.
  • Eindexamenyoga: gedachtenkracht is één van de thema's tijdens de training Stress de baas. Jongeren leren in deze les hun eigen affirmaties maken en toepassen. Ze leren hoe ze negatieve gedachten kunnen veranderen in positieve gedachten en hiermee hun zelfvertrouwen kunnen vergroten.

 

Inspiratie gekregen? Ik hoop het! Ga er zelf of samen met je kind mee aan de slag. Er zijn volop affirmatiekaartjes te koop voor kinderen en tieners of zelfs online te vinden om zelf uit te printen. En je kunt natuurlijk ook zelf je eigen set kaartjes maken met je kind! Trek een kaartje op een vast tijdstip, per dag of per week, hang het zichtbaar op en herhaal de affirmaties hardop voor jezelf. Veel succes.

Leef je uit en ontdek de kracht van jouw gedachten!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.