Wat is kinderyoga?

Yoga is ontstaan in India en betekent 'verbinden'. Het staat voor het in balans brengen van lichaam en geest, dus eigenlijk in verbinding komen met jezelf.

Kinderyoga is een combinatie van yogaoefeningen en spelvormen, afgestemd op de belangstelling en beleving naargelang de leeftijd van het kind, waarin plezier beleven voorop staat!

 

In een kinderyoga les zitten zowel dynamische, fysieke bewegingen als rustmomenten. Kindgerichte (o.a. dier-) yogahoudingen worden aan de hand van een thema afgewisseld met liedjes, versjes en verhalen. Maar ook elementen als mindfulness oefeningen, massage, zintuigenspelletjes, concentratie oefeningen, visualisaties en affirmaties komen aan bod.

 

Kinderyoga levert een positieve bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling, de sociale vaardigheden en zelfbewustwording van kinderen en ze komen hierdoor in hun eigen kracht.

Vanuit een veilige, niet-competitieve sfeer, kunnen kinderen dichter bij hun gevoel komen en zichzelf leren accepteren zoals ze zijn. Het vergroot hun zelfredzaamheid, voor nu en in de toekomst.

 

Waarom kinderyoga?

Kinderen groeien op in een tijdsperiode waarin hectiek, prestatiedruk en prikkels overal voelbaar zijn: thuis, op school, in omgang met andere kinderen en op sportclubs. Er wordt veel van kinderen verwacht en ze worden overspoeld door prikkels om hen heen. Ook is er de laatste tijd veel onzekerheid en spanning bijgekomen in de Corona periode, kinderen voelen dit ook. Soms kan dit resulteren in klachten zoals oa buikpijn, hoofdpijn, moeilijk kunnen slapen, concentratieproblemen, eenzaamheid of boosheid. Kinderen zijn snel afgeleid en weten soms niet meer hoe ze zich kunnen ontspannen.

Het doel van kinderyoga is om kinderen met plezier te laten bewegen, waardoor ze een sterk en soepel lichaam ontwikkelen en tegelijkertijd te leren ontspannen. Het 'voelen' staat centraal en op speelse wijze worden kinderen zich bewust van hun adem, ontwikkelen zij hun zintuigen en leren het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning. Zij krijgen waardevolle tools aangereikt, waarmee ze steviger in hun schoenen komen staan en weerbaarder worden. Ze leren signalen in hun lijf op te merken en hierop te reageren, waardoor ze beter in balans blijven. Hier hebben ze de rest van hun leven profijt van. 

 

Effecten van kinderyoga op een rijtje:

- goed voor de lichaamshouding, souplesse en kracht

- leert het kind rust in zichzelf te creëren, te midden van

  alle onrust om zich heen

- vergroot de zelfacceptatie en eigenwaarde van het kind

- draagt bij aan groter zelfbewustzijn en -vertrouwen

- verbetering van het concentratievermogen

- brengt je kind weer in balans en geeft nieuwe energie

- bevordert de creativiteit en fantasie van het kind

- leert kinderen hun grenzen kennen, respecteren én aangeven

- stimuleert samenwerking met andere kinderen

- vergroot de sociale vaardigheden

 Filmpje: Hoe is yoga ontstaan?

Reacties na de yogalessen:

"Mijn hoofd voelt nu helemaal rustig."

"Mijn dochter vindt het heel fijn. Ze hoeft nu zelfs niet meer naar therapie voor haar spieren!"

Meer balans, concentratie, zelfvertrouwen, rust met kinderyoga in Oirschot