Loslaten in de herfst!

Genieten jullie ook zo van alle mooie kleuren in de natuur? De herfst is één van de meest inspirerende thema's van het jaar, zoveel yoga lesmogelijkheden..... De natuur is in dit jaargetijde op haar mooist, ze maakt zich op voor de winter, voor rust, voor stilte. Dit doet de natuur door alles wat het niet meer nodig heeft los te laten, en zo ruimte te maken voor het nieuwe. Hoe vertalen we dit in een kinderyogales? Lees mee....

'Loslaten' helpt ons als mens ook: af en toe even stilstaan bij wat er is en loslaten wat we niet meer nodig hebben. Accepteren wat je niet kan veranderen en erop vertrouwen dat straks in het voorjaar alles weer gaat groeien en bloeien. Bij de tieners koppelen we hier de deugd 'onthechting' aan. De houthakker is een fijne oefening voor kinderen om los te laten; vooral bij boosheid of onmacht, het lucht heerlijk op. Ook de waaiboomoefening werkt goed, je raakt goed gegrond, door wortels vanuit je voeten de aarde in te laten groeien, waarmee al het overtollige afgevoerd kan worden.

Als we door een herfstbos lopen, biedt de natuur ons volop inspiratie voor yogahoudingen: balanshouding de boom uiteraard, maar ook diverse dierenhoudingen, zoals 't hert, eekhoorn, uil, spin, egel en de muis. Bij deze yogahoudingen werken we aan balans, concentratie, kracht en souplesse. Onbewust versterkt het het zelfvertrouwen van kinderen.

En alle herfstmaterialen bieden volop mogelijkheden voor spelvormen als ademoefeningen met herfstbladeren, zintuigen- en massagespel met eikels, noten, dennenappels enz. (voelen, luisteren, ruiken, kijken...). En voor een creatieve afsluiting, zijn de mogelijkheden ook eindeloos natuurlijk: de structuur van bladeren voelen en ervaren met krijt, het in groepsverband leggen van een herfstmandala. Door het werken met natuurlijke materialen, stimuleer je het lichaamsbewustzijn, de fantasie en creativiteit en het creëert rust bij kinderen.

Ook thuis kun je hier als ouder mee aan de slag: ga samen erop uit en gebruik al je zintuigen in het bos. Verwonder je samen met je kind! Wat zie je allemaal, wat hoor en ruik je? Verzamel verschillende herfstmaterialen en speel er thuis een voelspel of massagespel mee en leg samen een mooie mandala. Voel zelf wat het met jou en je kind doet: het verbindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.