Dankbaarheid in kinderyogalessen, een tool voor het leven

Je dankbaar voelen maakt je positiever en gelukkiger. Je beseft wat je allemaal al hebt en het geeft je vertrouwen. Het helpt je bij lastige of stressvolle situaties. En je kunt hierdoor meer genieten in het leven.

Maar..... hoe doe je dat, hoe leer je dit?

En hoe kun je dit thema verweven in yogalessen voor kinderen?

Ik leg het je hieronder uit.

 

Ben eens eerlijk: hoe vaak sta jij een moment stil bij iets waar je dankbaar voor bent? 

In onze Westerse maatschappij staan de meeste mensen niet zo vaak stil bij dingen waar ze dankbaar voor zijn. We vinden vrijwel alles vanzelfsprekend. We gaan maar door, rennen de hele dag van het één naar het ander en zijn vooral bezig met wat er komen gaat. 

In Oosterse landen zijn mensen veel meer bezig met dankbaarheid, elke dag is er een moment om hierbij stil te staan, worden er offers gebracht om dankbaarheid te tonen. Zo ook bijvoorbeeld in India, dus bij een yogales over India, ontmoeten we dieren uit dit land, maar draait de les eigenlijk om dankbaarheid. Dat wordt bedoeld met thema's spelenderwijs aanbieden een kinderen, de boodschap en de oefeningen doen vanzelf hun werk.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan oefeningen om ons hart te openen, aarde- of zonnegroet om de aarde of zon te bedanken, onze meridianen loskloppen, meditatie oefeningen waarbij we stil staan bij waar we dankbaar voor zijn, een bodyscan om je lichaam te bedanken, samen een mantra zingen over dankbaarheid, mindfulness oefeningen.

 

Je kunt dankbaar zijn voor van alles, grote of kleine dingen, voor:

- de zon die elke dag op komt, of voor de regen, die de bloemen laat bloeien

- het bed waar je 's avonds heerlijk in mag uitrusten

- het eten dat we vandaag aten of dat je moeder bereid heeft

- een vogeltje dat zit te fluiten in je tuin

- de vriendelijke buschauffeur, kassière, leraar...

- de knuffel of glimlach die je ontving

- je familie, vrienden, de mensen om je heen

- JEZELF: dat je lijf gezond is of wat je voor anderen betekent

 

Dankbaar zijn doe je door het te uiten. Hoe dan?
Schrijf het op in een notitieboekje, elke avond voor het slapengaan of juist 's morgens om de dag positief te starten. En met welke gedachten je de nacht in gaat, heeft weer effect op je nachtrust.

Leg als reminder iets op je nachtkastje, wat jou er aan herinnert om een moment dankbaar te zijn. In de kinderyogalessen maken we hiervoor een dankbaarheidsboekje of een dankbaarheidsketting. Wen jezelf aan om elke dag ten minste 3 dingen te benoemen of opschrijven waar jij dankbaar voor bent voor die dag, merk dan na een tijdje eens op hoe dit voor jou is.

 

Dankbaarheid leert kinderen ook om te gaan met tegenslagen of teleurstellingen. Hoe rot je dag ook was, er is altijd wel iets te vinden om dankbaar te zijn, echt waar! Kinderen pikken dit heel snel op en ik ben altijd erg verrast waarmee kinderen komen als ze hun dankbaarheidsboekje invullen.

Dankbaarheid is een mooie tool, makkelijk aangeleerd en waardevol voor heel je leven!

 

Bron bovenste foto: Buddha Doodles

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.