Prentenboeken in de kinderyogales

In het hele land zijn weer diverse activiteiten georganiseerd rondom de Nationale Voorleesdagen, ter stimulering van het (voor-)lezen voor kinderen en bevordering van hun woordenschat. Maar wist je dat prentenboeken ook erg geschikt zijn in kinderyogalessen? Waarom dit zo is en op welke manier boeken toegepast worden in onze yogalessen lees je hier.

 

Kom achter de schermpjes vandaan en lees (samen) een boek!

 

Naast dat het verbindend en ontspannen is voor ouder én kind om samen een boek te lezen, levert het nog meer voordelen op voor je kind:

  • wordt meegenomen in een fantasiewereld (in beeld en taal)
  • vergroot de woordenschat en hierdoor betere communicatie
  • ontwikkeling van inlevings- en empathisch vermogen
  • bevordering sociale en emotionele ontwikkeling; al spelenderwijs verwerken van het verhaal
  • prikkelt de fantasie, beleving en creativiteit
  • emoties leren herkennen, aangeven en hiermee omgaan
  • sluit aan op de belevingswereld van het kind, voelt herkenbaar
  • werkt ontspannend en haalt je uit je hoofd

Omdat het zoveel mooie effecten heeft bij kinderen, gebruik ik graag prentenboeken in de yogalessen. Passend bij elke leeftijd, zijn er wel boeken en/of verhalen te vinden, óok voor de tieners.

Het liefst kies ik boeken of verhalen met een achterliggende boodschap. Bijvoorbeeld het boek ‘Kikker is kikker’ gaat over jezelf zijn, dat je goed ben zoals je bent en dat iedereen verschillend is. Of: ‘Muis ontdekt de wereld’ gaat over dankbaarheid. Het verbaast me telkens weer hoe gemakkelijk kinderen de boodschappen oppikken uit de boeken. Als ik dan vraag: wat zouden wij hiervan kunnen leren? Dan komen ze direct met het antwoord en kunnen ze dat ook nog eens prachtig verwoorden.

 

Hoe wordt een boek toegepast in een yogales?

We starten de les met het voorlezen van het boek, kinderen worden zo direct meegenomen in het verhaal. Aan de hand daarvan doen we individueel of gezamenlijk yogahoudingen en oefeningen. Vaak verzinnen ze zelf nog houdingen erbij, sommigen duiken er helemaal in. Ook bijvoorbeeld ademhaling- zintuigenspelletjes, als een voelspel of luisterspel, kunnen voorbij komen. En  natuurlijk eindigen we elke les met een eindontspanning, zoals een visualisatie over het thema en nog een creatieve afsluiting ter ontspanning en verwerking van het verhaal.

 

Hoe kom je zelf aan boeken? Je hoeft ze echt niet altijd te kopen in winkels.

Kijk eens bij je plaatselijke bibliotheek, daar vind je (gratis voor kinderen) onnoemelijk veel leuke prentenboeken, voor alle leeftijden, seizoenen en thema's. Ook vinden kinderen het leuk om zelf rond te snuffelen in kringloopwinkels, waar je vaak voor een paar centen leuke boekjes koopt. En tegenwoordig vind je in veel dorpen mini biebjes langs de kant van de weg, waar je boeken kunt ruilen. En boeken zijn ook altijd goed om op verlanglijstjes te plaatsen, leuk om te geven én om te krijgen. 

 

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb en wens jullie samen veel leesplezier!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.